“Als een kind trots en blij naar huis gaat met een zelfgemaakt bloemstuk, is mijn dag goed.”
“Heerlijk om mijn kennis en praktijkervaring in het bloemenvak met de klas te delen.”
Tinda
(49 jaar – docent bloem/groen vmbo)

Tinda staat al twintig jaar met veel plezier als docent bloem/groen voor de klas aan het Clusius College in Purmerend. Eerder werkte zij, na een mbo-opleiding tot bloemist, bij een bloemenzaak. “Toen ik daar rond mijn 27e was uitgegroeid, vroeg ik me af of ik dit werk wel tot mijn pensioen wilde doen.” Tinda’s kwaliteiten lagen namelijk ook bij het lesgeven, zo had ze ontdekt tijdens bloemenworkshops die ze aan volwassenen gaf: “Ik vond het leuk om mijn vaardigheden te delen en voor een groep te staan. Verder kan ik van nature goed communiceren en heb ik een open houding: allemaal vaardigheden die fijn zijn in het docentschap.”

Ondernemerschap
Om een mogelijke overstap naar het onderwijs verder te verkennen, kon Tinda tien weken lang één dag onbezoldigd meedraaien in de lessen van haar oude docent bloem/groen op het Clusius College. Al na vijf weken was ze eruit: “Ik had een goede klik met de leerlingen en het lukte mij goed om kennis over te brengen. Ook het stukje ‘ondernemerschap’ sprak mij aan: dat je als docent altijd je spullen goed voor elkaar moet hebben, zodat je les goed draait en je je cijfers op tijd hebt. Daar hou ik erg van.”

Na twee jaar studie aan de lerarenopleiding aan de Stoas Hogeschool ging ze stage lopen op het mbo in Alkmaar. Vervolgens werd ze op het Clusius aangenomen als docent bloem/groen. “De laatste twee studiejaren werkte ik daarnaast parttime in de bloemenwinkel. Een prachtige combinatie, want het is heel fijn om voor de klas te kunnen staan met voorbeelden uit de praktijk. Dat zie ik echt als meerwaarde van het zij-instromer zijn.” Nog steeds combineert Tinda haar baan met de praktijk, door bloemenworkshops te geven en zich als vrijwilliger in te zetten voor de schooltuin van een basisschool.

Voldoening
De grootste voldoening haalt Tinda uit het mogen werken met bloemen en planten, en het overbrengen van het vak. “Ook vind ik het ontzettend leuk om met jonge mensen te werken. Als een kind mij een prettig weekend wenst of blij naar huis gaat met een bloemstukje, is mijn dag goed. Ik vind het ook fijn om kinderen een veilige omgeving te bieden. Het geeft veel voldoening als ik een leerling, waarvan ik weet dat het thuis niet zo lekker gaat, in de paar uurtjes in mijn les zie opbloeien en een resultaat neerzet waar het trots op is. Voor mij zijn dat de mooie momenten.”