“Lesgeven met een andere achtergrond kan een verrijking zijn voor het onderwijs.”
“Niets is mooier dan om aan de basis van de ontwikkeling van jongeren te staan.”
Maarten
(48 jaar – docent scheikunde, Zaanlands Lyceum, Zaandam)

Door de jaren heen vervulde Maarten verschillende functies in de farmaceutische industrie en werkte hij bij KWF Kankerbestrijding. Nu geeft hij scheikunde op het Zaanlands Lyceum. Hoe kwam hij tot de overstap? En wat moeten kandidaat-zij-instromers weten die ook de stap naar het onderwijs willen maken?

Na zijn studie farmacie werkte Maarten van den Ende jarenlang in het bedrijfsleven, maar zeven jaar geleden begon het te kriebelen: “Ik wilde werk doen dat een directe bijdrage levert aan medemens en maatschappij.” Hij ging aan de slag bij KWF kankerbestrijding, de grootste Nederlandse financier van oncologisch onderzoek. Daar begeleidde hij met veel plezier onderzoekers.

Verrijking voor het onderwijs
Twee jaar geleden begon het opnieuw te kriebelen. Hij wilde nóg directer waarde toevoegen aan de levens van anderen. “In mijn omgeving hoorde ik van mensen die vanuit het bedrijfsleven de overstap naar het onderwijs hadden gemaakt. Toen dacht ik: waarom zou ik dat niet kunnen? Lesgeven met een andere achtergrond kan tenslotte juist een verrijking zijn voor het onderwijs!”

Toen hij van de term ‘zij-instromer’ hoorde, begon hij zich te oriënteren. “Via een kennis kon ik meekijken in een les. En toen raakte ik meteen enthousiast. De dynamiek in de klas en het idee dat ik daar zelf kon staan, vond ik geweldig!”

Bevestiging in keuze voor onderwijs
Op de ervaringsdag van het Zaanlands Lyceum klikte het direct. “Toen wist ik zeker dat ik de overstap naar het onderwijs wilde maken.” Hij keek nog op verschillende andere scholen mee, maar trad uiteindelijk toch bij het lyceum in dienst.

Al sinds zijn start als docent scheikunde haalt Maarten veel energie uit het lesgeven: “En dat doe ik nog steeds. Elke dag krijg ik weer het bewijs dat ik de juiste weg ben ingeslagen. Ik heb nog nooit zo sterk de bevestiging gehad dat dit is wat ik echt wil in mijn werk. Niets is mooier dan om aan de basis van de ontwikkeling van jongeren te staan.”

Tips voor nieuwe zij-instromers
Voor geïnteresseerde kandidaat-zij-instromers heeft Maarten nog wel een tip: “Kijk vooral op verschillende scholen mee. Zo kun je je een goed beeld vormen van het onderwijs en onderzoeken wat bij jou past. Ga je voor een kleine of juist een grote school? Welke type onderwijs past bij jou? Dat soort vragen moet je jezelf zeker stellen.”

“Soms kan het voor iemand van buiten het onderwijs best lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Want wat is precies je volgende stap? En hoe pak je zoiets aan? Mijn advies: durf vooral om hulp te vragen, want mensen helpen je graag! Neem daarbij overigens wel een proactieve houding aan.”