“Van die energie, dat bruisende – daar word ik heel blij van.”
“Mijn managementervaring kan ik goed toepassen in de praktijk, hoewel de inhoud natuurlijk anders is.”
Rob
(55 jaar – schoolleider, Regio College, Zaandam)

Rob zet zijn ervaring als leidinggevende bij gemeenten nu in als schoolleider bij het Regio College. Hoe verliep de overstap? En welke tips heeft hij voor toekomstige zij-instromers?

Sinds zijn studie Rechten heeft Rob Santen eigenlijk altijd bij gemeenten gewerkt. Hij begon daar als jurist in 1993 en vijf jaar later was hij al leidinggevende. Tijdens de coronaperiode werd hij aan het denken gezet: “Ik vroeg me af dit wel was wat ik de rest van mijn werkende leven wilde doen. Dat kwam enerzijds doordat ik veel moest thuiswerken, anderzijds doordat mijn vader ernstig ziek werd. Door deze gebeurtenissen is er bij mij van binnen echt iets in beweging gekomen.”

Bruisend van energie
Al overpeinzend kwam Rob bij het onderwijs uit. “Ik heb zelf een hele fijne schooltijd gehad. Ook als ouder vond ik scholen altijd leuk. Ik ging vaak mee op schoolreisjes en naar open dagen. In de zomer van 2021 viel het kwartje en dacht ik: ‘Ja! Het onderwijs lijkt me echt heel leuk.’”

Om zich te oriënteren keek hij mee op verschillende scholen: “Ik voelde me meteen thuis. Van die energie, dat bruisende – ja, daar word ik heel blij van! Dat maakte mijn gevoel alleen maar sterker. Al snel kwam ik tot de conclusie: dit wil ik, hier moet ik heen!”

Grote stap naar het onderwijs?
Toen hij zich verdiepte in het leraarschap, voelde de stap naar het onderwijs nog vrij groot. “Ik had wel een diploma van een geschikt niveau, maar dit lag niet dicht bij een schoolvak.” Zijn gevoel veranderde toen hij een bericht in de pers zag met de titel ‘Groot tekort aan schoolleiders’. Die stap bleek met zijn managementervaring beter behapbaar.

“Een paar schooldirecteuren wezen me erop dat er een specifieke opleiding is voor managers van buiten het onderwijs die de overstap willen maken naar schoolleider. Ze brachten me in contact met het Regio College en vanaf daar ging het heel snel. Enkele weken later werd ik aangenomen.”

Onderwijs is fantastisch
Op de vraag hoe zijn werk nu bevalt, antwoordt hij enthousiast: “Het is fantastisch. Ik vind het geweldig om op een school te werken. Mijn managementervaring kan ik goed toepassen in de praktijk, hoewel de inhoud natuurlijk anders is.”

“Na de vakantie ga ik de missie en visie van de school verder naar het team vertalen, maar nu ben ik nog hard bezig met de lestabellen, roosters en andere praktische zaken. Om me op weg te helpen in de onderwijswereld, heb ik een mentor/coach gevraagd. Die helpt me nu fijn op weg!”

Proactief, enthousiast en gedreven
Welke tip heeft Rob voor mensen die net aan hun oriëntatie beginnen? “Ga vooral langs op scholen en praat met de mensen die de functie uitoefenen die jij ambieert. Ze kunnen je vertellen over hoe het is, en wat je moet doen om er te komen. Maar het is natuurlijk ook goed voor je netwerk. Ga proactief, enthousiast en gedreven te werk – dat is wat mij betreft toch echt de sleutel voor succes op weg naar het onderwijs!”